Máte-li ideální váhu a žádné zdravotní komplikace, pak se nemusíte ničeho obávat a patrně běžně používáte klasický bílý cukr. Zkuste přesto někdy inovaci. Změna je život. Občas ho vyměňte za hnědý přírodní třtinový. Dovolíme si upozornit, abyste si pečlivě přečetli, co kupujete. Občas se stává, že dodavatelé pouze běžný cukr přibarví a vy v domnění, že kupujete třtinový, se navrátíte opět ke klasice.
Ale to se vám nemůže stát v případě, když objevíte úžasné sladidlo, které zaslouženě získává přední místo mezi alternativními sladidly. A které to je? Stévie sladká (Stevia rebaudiana) jinak také zvaná cukrová, sladká tráva anebo medové lístky. Tato všechna pojmenování svědčí o její přirozené chuťové vlastnosti. Je to zajímavá rostlinka z říše hvězdicovitých a její původní domovinou jsou tropy a subtropy v oblastech Jižní a Střední Ameriky.
Mezi prvními, kdo objevily její vzácnou sladivost, byly indiánské kmeny Guaraní v Brazílii a Paraguayi, které si jí ochucovaly svůj tradiční nápoj – yerba maté. Tento jihoamerický nápoj se připravuje z lístků cesmíny paraguayské a právě indiáni objevili povzbudivé účinky tohoto čaje, o jehož chuť se postarala i rostlinka stévie.
Dnes si už můžete čaj a kávu osladit stévií v prášku, v kapkách anebo v tabletkách, což je velmi snadné. Nemusíte ji sklízet jako indiáni, i když si rostlinku můžete zakoupit a pěstovat si ji doma. Ale mnozí dávají přednost pohodlí a hlavně, pokud toto sladidlo zakoupíte v bio obchodě nebo v obchůdku se zdravou výživou, můžete si být jisti, že nebude obsahovat žádné plísně, zbytky adjektiv a není chemicky nijak upravovaná. Zvláště lidé, kteří mají nadváhu a rozhodli se držet dietu, tuto rostlinku vyhledávají, protože nemá žádnou kalorickou hodnotu, a přesto je mnohem více sladší než klasický bílý cukr. Je to proto, že obsahuje glykosidy, které mají přirozenou sladkou chuť.