Mléčné výrobky, by si měl dát čas od času každý člověk. Samozřejmě s výjimkou těch, kteří mají alergii na mléčné cukry. Kousek dobrého sýra, se ke skleničce vína hodí vždycky. Pomazánka z tvarohu a pažitky, bude zase osvěžující večeří pro horké letní dny. Stejně tak, vás osvěží miska kvalitního jogurtu, doplněného třeba čerstvým ovocem.
Nechutnají vám mléčné výrobky z obchodu?
Pokud nedůvěřujete kupovaným mléčným výrobkům nebo vám prostě jenom nechutnají, máte na vybranou. Můžete si mléčné bio výrobky koupit přímo na farmě, kde budete mít pravděpodobně záruku, že zboží bude čerstvé. I když není určitě od věci, nejdříve si farmu osobně prohlédnout a zjistit, v jakých podmínkách jsou zvířata chována a zda produkty skutečné odpovídají potřebné kvalitě. Čistota a prostředí, ve kterém jsou zvířata chována, vám dost napoví. Druhou možností je, pokusit se vyrobit sýr nebo jogurt doma vlastnoručně. Pokud se vám vše podaří a vy, výrobu mléčného produktu dovedete do zdárného konce, buďte si jisti, že o to více si na něm pochutnáte.
Pro výrobu jogurtu si kupte jogurtovač. Práci vám velice usnadní a věřte, že s pomocí jogurtovače, si dokáže jogurt vyrobit i velice průměrný kuchař. K příslušenství jogurtovače patří i skleničky. Nemusíte tedy řešit, v čem jogurt skladovat.
Doma si můžete vyrobit i lahodné sýry. K mání je množství osvědčených receptů. Určitě si nějaký vyberte.
Pro ty největší nadšence, bude výzvou, výroba domácího másla. Výroba másla je sice časově náročnější, ale rozhodně za pokus to stojí. Zvlášť, když budete máslo vyrábět ze smetany. Abyste dosáhli toho pravého chuťového efektu u všech produktů, vyrábějte mléčné výrobky z čerstvého mléka. Budete překvapeni, jak moc dokáže chuť výrobků, čerstvé mléko ovlivnit.
Na výrobu másla a sýra nepotřebujete žádné nákladnépomůcky. Bohatě si vystačíte s běžným kuchyňským nádobím.